Hittade 0 produkter och 0 kategorier.
Prova att ändra din sökning för att hitta det du söker. Du kan alltid kontakta oss om du behöver hjälp!
Då du alltid ska göra reträtt direkt när trädet börjar falla är det viktigt att du innan du börjar arbeta ser över vilken väg du ska ta. Tänk också på att du kan behöva se över alternativa vägar om trädet inte faller så som du tänkt dig.
Kvista stammen för att avlägsna alla grenar och kvistar som kan vara i vägen när fällskäret sågas. Det säkraste sättet att kvista är att arbeta med dragande kedja (svärdets undersida) ovanifrån och nedåt.
Riktskäret görs i två moment: överskär och underskär och bestämmer vilken riktning trädet ska falla. Börja med överskäret genom att göra ett snitt ovanifrån. Sikta med hjälp av vinkeln på svärdet. På en rund stam räcker det att såga in 15–20 % av trädets diameter. Såga därefter underskäret så att de båda möts. Försök att såga så nära marken som möjligt för att ha bättre kontroll och stabilitet när trädet faller. Genom att öppningsvinkeln (60–80°) är så pass stor så förblir brytmånen intakt tills precis innan trädet slår i marken.
När det är dags att göra fällskäret så finns det olika vägar att gå. Detta beror på hur grovt trädet är.
Om du inte är erfaren så rekommenderar vi att du sågar med en dragande kedja, vilket innebär att du använder svärdets undersida. Då kommer inte sågen tryckas emot dig, vilket inte gör arbetet lika tungt. Känner du dig bekväm så kan du istället såga med en dragande kedja, med spetsen av svärdet. Detta gör att du kan stå kvar i samma position som när du gjorde riktskäret. OBS! Det är mycket viktigt att du sågar fällskäret parallellt med riktskäret för att säkerställa en jämn tjocklek längs brytmånen.
Fallskär på små träd
Om det gäller små träd så räcker det med att lägga fallskäret rakt bakifrån. Oftast går det inte heller att använda sig av brytjärn eller fällkil, utan ofta går det i regel att använda sig av handen och trycka trädet framåt.
Fallskär på större och tjockare träd
Av säkerhetsskäl rekommenderas en teknik där man först gör ett eller två instick bakom brytmånen och gör klart brytmånen medan trädet fortfarande står stadigt och har osågad ved i bakkanten. Denna teknik kallas för "Säkra hörnet". Fördelarna med denna teknik är att:
Trädet kommer inte falla förrän du bestämmer att det ska göra det
Det är ingen risk att du klämmer fast svärdet eller inte får in fällredskapet
Ingen risk för spjälkning på träd som lutar framåt
Om brytmånen skulle bli dåligt sågad eller bestå av svag ved finns en andra chans genom att göra en ny sågning en halvmeter högre upp.
Gör insticket genom att börja med svärdsspetsens undersida. Ge full gas och se upp för kast.
Såga framåt och spara en brytmån med bredden 10 % av brösthöjdsdiametern, men högst 3 centimeter på normalstora träd.
Trampbrytjärnet lämpar sig för små träd vid gallring. Sätt in verktyget innan fällskäret slutförs och ställ dig med hela din vikt på verktygets arm. Brytjärnet är i allmänhet av teleskopisk typ och går att bära i ett hölster i skogsbältet.
Brytjärnet används för relativt små träd. Maximera lyftkraften genom att sätta in verktyget – innan fällskäret slutförs – i mitten på fällskäret längst bak.
Slagbrytjärnet används på samma sätt som brytjärnet men kan även användas som slagverktyg vid användning av fällkilar.
Fällkilar passar bäst för medelstora till stora träd. De sätts in innan fällskäret slutförs och knackas sedan in med yxa eller slagbrytjärn. Använd alltid kilar av plast eller aluminium så att du inte riskerar att skada kedjan om du sågar i dem av misstag.
En vinsch används i situationer då du behöver maximal kraft och säkerhet. Linan ansluts så högt upp i trädet som möjligt för maximal effekt.
Vi vårt utbud hittar du alla fällverktyg du behöver för en säker fällning!
För att säkert kunna genomföra fällningar rekommenderar vi motorsågsutbildning- vi tillhandahåller detta. Både för nybörjare och för yrkesverksamma som behöver avancera sin fällningsteknik. Se hela utbudet av kurser!
Nedan kan du skicka in ett foto samt en förfrågan.